Google PlusFacebook
ДГ "Детелина"
Детска градина в село Драговищица

18-ти март Световен ден на рециклирането

 

През 2018 г. Световната организация за рециклиране (Bureau of International Recycling) обяви 18-и март за Световен ден на рециклирането за първи път. Тази година денят ще се чества за четвъртити път с фокус върху нашите “Герои на рециклирането” – малки големи герои - децата, защото именно от тях започва всичко!  почитайки отделните хора, обществата и организациите. Всички те  задвижват промяната към по-устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране. 

Екологичното възпитание започва от най-ранна възраст.

Много хора нямат достатъчно информация за това какво преливащите сметища причиняват на природата, почвата и водите в световен мащаб. Според тях рециклирането няма да промени нищо, защото не виждат на земята да има някакъв проблем. Факт е, обаче, че замърсяването на околната среда вече надвишава всички нормални граници и излиза извън контрол. Ако всеки човек не е достатъчно отговорен и не започне да дава своя принос в опазването на планетата, скоро земята ще умре заедно с всичките й обитатели. Ние нямаме право да унищожаваме планетата, тъй като така унищожаваме не само себе си, но и дома и бъдещето на нашите деца и внуци. Все повече са видовете на изчезващите животни и растения, които нашите деца ще могат да виждат само на картинка. Ако не спрем това глобалното измиране на видовете, ще имаме една мъртва планета. Това да рециклираме и да пазим чиста природа е начин да променим нещо в тази нерадостна прогноза.

 Използвайки изцяло рециклирани материали, с малко старание и въображение, можем сами да си направим оригинални  играчки, апликации и украси, които не отстъпват по нищо на купените такива. Освен това, по този начин спестяваме на околната среда природните ресурси, които се използват за производството на нова украса.

За да изхвърлите рециклируеми материали (с прости думи - боклук), можете различни начини...

Като алтернатива, той може да бъде отличен материал за изработване на  различни неща в детската градина .

Какъв вид рециклируеми материали могат да се използват в детското изкуство - пластмасови бутилки, опаковъчна хартия, торбички, съдове и капаци за еднократна употреба, стари компактдискове, винилови плочи и дори картонени туби, останали от хартиени кърпи и много други, които в малките детски ръчички под вещото ръководство на педагога се превръщат в красиви произведения на изкуството.

Цялата седмица беше посветена на каузата :

 • В сградата на детската градина бяха разположени съответните цветни кошове/кутии и популяризирано разделното събиране сред децата .
 • „Бърбораните“ от разновъзрастовата група  изследваха знаците и символите върху опаковките; научиха за колко години се разграждат различни продукти и повториха важните правила за разделно събиране. Почистиха своите кътове за игра , като групираха разделно отпадъците. А  някои от тях използваха за направа на уникална пролетна декорация. Детската креативност ще откриете в галерията от снимки.   Ден, изпълнен с много нови знания и забава.
 • С голямо вълнение и малките „калинки“от първа група също се включиха в каузата; Те още на три годинки знаят , че ненужните рисунки и листчета имат специално място – в синята кутия; А скъсаните „случайно“ книжки, за които е невъзможен вариянт „сглобяване отново“ са най – подходящи за работливи ръчички и креативни идеи/ които ще откриете в  снимките/ ;
 • Но най- голям интерес предизвика историята за супергероите Стъки, Харти и Пластика, чрез която „ЕкоПак „ находчиво и разбираемо-близко до детското мислене и разбиране , разкрива същността на рециклирането.
 • В две части   http://ecopack.bg/kids/%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA-%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/3/books_view/
 • http://ecopack.bg/kids/%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0/6/books_view/
 • За миг след филма, децата се превърнаха в любимите им вече супергерои.Оцветиха техни образи и много се забавляваха.
 • Децата получиха и задача заедно със своето семейство да изследват опаковките, които домакинството им изхвърля и да помислят , кое може да се използва още по някакъв начин или отново и отново.
 • Изградихме заедно дървото на надеждата . Всички, заедно можем да опазим природата. Затова поставихме нашите ръчички , в знак на подкрепа  на тази кауза.

Едно е сигурно и с това се гордеем - Кампанията за разделното събиране на отпадаците в Детска градина „Детелина“ е целогодишен ангажимент и удовлетвореност от резултатите от страна на целият екип , децата и техните родители.

 • 18-ти март е световният ден на рециклирането . За нас е ден , в който да обобщим постигнатото,  да споделим успехите и се насладим на резултатите.
   Нашата мисия: Опазването на околната среда да се превърне в личен интерес на всеки!

Всички ние сме взели природата назаем от нашите деца. Нека я пазим.

Координатор на инициативата в България е сдружение „БГ Бъди активен“, а дейностите са част от проекта “Партньорство за красива и чиста България” част от дългосрочната програма _Място България.#RecyclingHeroes, #БезОтпадъци и #RecyclingHeroes 2021 ,  @МястоБългария и @БГБъди активен

 

18-ти март Световен ден на рециклирането - Изображение 118-ти март Световен ден на рециклирането - Изображение 218-ти март Световен ден на рециклирането - Изображение 318-ти март Световен ден на рециклирането - Изображение 418-ти март Световен ден на рециклирането - Изображение 518-ти март Световен ден на рециклирането - Изображение 618-ти март Световен ден на рециклирането - Изображение 718-ти март Световен ден на рециклирането - Изображение 818-ти март Световен ден на рециклирането - Изображение 918-ти март Световен ден на рециклирането - Изображение 10